I lyset af de successive kriser .. Gode nyheder “kommer” fra over Antarktis!


Ozonlaget over Antarktis oplever en hurtig bedring, hvor mange urolige ændringer i atmosfæren på den sydlige halvkugle er standset.

En ny undersøgelse fandt, at Montreal-protokollen – konventionen fra 1987 om at standse produktionen af ​​ozonnedbrydende stoffer (ODS’er) kunne være ansvarlig for at stoppe eller endda vende nogle urolige ændringer i luftstrømmene omkring den sydlige halvkugle.

Hurtige luftstrømme, der kaldes “jetstrømme”, cirkulerer rundt om planetens poler. Før slutningen af ​​århundredet førte ozonnedbrydning den sydlige jetstrøm mod syd mere end normalt. Dette endte med ændrede nedbørsmønstre og muligvis også havstrømme.

Derefter, et årti eller derpå efter underskrivelsen af ​​protokollen, stoppede denne proces pludselig. Var det tilfældigt?

Ved hjælp af et sæt computermodeller og simuleringer har forskere nu vist, at denne midlertidige stop af bevægelse ikke var drevet af naturlige skift i vinden alene. Alternativt kan kun ændringer i ozon forklare, hvorfor den krybende jetstrøm pludselig stoppede.

Læs mere

Ekspert: Corona-virusepidemien vil ikke bremse den globale opvarmning

Med andre ord ser det ud til, at virkningen af ​​Montreal-protokollen midlertidigt har stoppet den sydlige migration af jetstrømmen.

I Australien øgede for eksempel ændringer i jetstrømmen risikoen for tørke ved at skubbe regn væk fra kystområder. Og hvis tendensen vendes, kan disse regn muligvis vende tilbage.

“Hvis ozonlaget er i bedring, og cirkulationen bevæger sig nordpå, er det gode nyheder,” siger Ian Ray, en organisk kemiker fra University of Melbourne, som ikke var involveret i undersøgelsen.

Selvom forbedringer i reduktion af vores afhængighed af ODS helt sikkert har gjort det muligt for ozon at komme sig noget, fortsætter kuldioxidniveauerne med at kravle op og sætte alle disse fremskridt i fare.

Sidste år nåede det antarktiske ozonhul sit højeste årlige niveau siden 1982, men problemet er ikke løst, og denne rekord kan muligvis have at gøre med usædvanligt moderate temperaturer i det lag af atmosfæren.

I de senere år har der været en stigning i ozonnedbrydende kemikalier fra industriområder i Kina.

Montreal-protokollen er et bevis på, at hvis vi tager global og øjeblikkelig handling, kan vi hjælpe med at stoppe nogle af de skader, vi er startet eller endda vende. Indtil videre minder den stadige stigning i drivhusgasemissioner os, at en af ​​disse handlinger simpelthen ikke er nok.

Undersøgelsen blev offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Kilde: Science Alert

Artiklen kilde link

0 Reviews

Write a Review

Related post

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *