En nylig undersøgelse viste, at tre tilfælde af øjensygdom kan være tidlige tegn på demens.

Synshandicap kan være et af de første tegn på demens, og reduceret stimulering af de visuelle sanseveje menes at fremskynde dets progression.

Læs mere

En læge advarer igennem

Forskere fra Guangdong Eye Institute i Kina foreslog tre øjensygdomme, der kunne øge risikoen for at udvikle demens.

Aldersrelateret makula degeneration, grå stær og diabetesrelateret øjensygdom er forbundet med en øget risiko for demens.

Forekomsten af ​​disse øjensygdomme stiger med alderen, og forekomsten af ​​systemiske tilstande som diabetes, forhøjet blodtryk, hjertesygdomme, depression og slagtilfælde er acceptable risikofaktorer for demens.

Det er derfor uklart, om disse øjensygdomme er forbundet med en højere forekomst af demens uafhængigt af disse systemiske tilfælde.

For at undersøge analyserede forskerne dataene fra 12.364 voksne mellem 55 og 73 år, der var indskrevet i den britiske biobankundersøgelse.

Deltagerne blev evalueret mellem 2006 og 2010 ved baseline og fulgt op indtil begyndelsen af ​​2021. I år med opfølgning blev der registreret 2.304 tilfælde af demens. Analyse af disse data viste, at aldersrelateret makuladegeneration, grå stær og øjensygdom relateret til diabetes, men ikke glaukom, uafhængigt var forbundet med en øget risiko for demens af enhver årsag.

Læs mere

3 fødevarer, der skal fjernes fra din kost for at hjælpe med at stoppe risikoen for demens

Sammenlignet med mennesker, der ikke havde øjensygdomme i starten af ​​undersøgelsen, var risikoen for demens 26 procent højere hos dem med aldersrelateret makuladegeneration, 11 procent højere hos dem med grå stær og 61 procent højere hos dem med diabetes- relateret øjensygdom.

Selvom glaukom ikke var forbundet med en øget risiko for Alzheimers sygdom, var det forbundet med en øget risiko for vaskulær demens.

I starten af ​​undersøgelsen blev deltagerne spurgt, om de havde oplevet et hjerteanfald, angina, slagtilfælde, forhøjet blodtryk eller diabetes og blev evalueret for depression. Diabetes, hjertesygdomme, slagtilfælde og depression har været forbundet med en øget risiko for demens.

At have en af ​​disse tilstande, ud over øjens tilstand, øgede risikoen for at udvikle demens endnu mere, og risikoen var større, når diabetesrelaterede øjensygdomme opstod sammen med en systemisk tilstand (sygdom, der påvirker en gruppe organer og væv eller påvirker hele kroppen), observeres en større relativ risiko for demens blandt personer med flere oftalmiske tilstande.

Dette er en observationsundersøgelse, og som sådan kan årsagen ikke bestemmes, og forfatterne fremhæver flere potentielle begrænsninger, hovedsageligt relateret til dataindsamling. De bemærkede, at oftalmologiske tilfælde blev identificeret baseret på selvrapporterede indlæggelsesdata, der sandsynligvis undervurderede prævalensen, at journaler og dødsregistre muligvis ikke fanger alle demenssager, og at nogle tilfælde af demens, der blev dokumenteret under opfølgning, opstod før øjensygdom.

Læs mere

Væk fra gulerødder .. de 4 bedste vitaminer til øjens sundhed og forbedring af synet

De konkluderede imidlertid: ”Aldersrelateret makuladegeneration, grå stær og diabetisk øjensygdom, men ikke glaukom, er forbundet med en øget risiko for demens. Mennesker med både okulære og systemiske tilstande er mere tilbøjelige til at udvikle demens end dem med dem med øjensygdomme eller bare en systemisk tilstand. ”

Undersøgelsesresultaterne tilføjer en række beviser, der har identificeret en sammenhæng mellem øjensygdomme, der forårsager synshandicap og kognitiv tilbagegang.

Hidtil har undersøgelser, der har set på sådanne foreninger, været utydelige, hovedsagelig fordi sandsynligheden for at udvikle øjensygdomme stiger kraftigt med alderen, ligesom andre risikofaktorer forbundet med demens.

Kilde: Medical Express

Kilder link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *