Transport af en enkelt mursten til Mars kan koste mere end $ 1 million, hvilket får den fremtidige opførelse af en marskoloni til at virke uoverkommelig dyr.

En række eksperimenter fik forskere ved University of Manchester til at udvikle en måde at potentielt overvinde dette problem ved at skabe et betonlignende materiale fremstillet af udenjordisk støv kombineret med blod, sved og tårer fra astronauter.

I undersøgelsen, der blev offentliggjort i dag i Materials Today Bio, kan et protein fra menneskeblod, kombineret med en forbindelse af urin, sved eller tårer, holde sammen månens eller marsjord og simulere for at producere et materiale, der er stærkere end almindelig beton og velegnet til konstruktion arbejde i udenjordiske miljøer.

Omkostningerne ved at transportere en enkelt mursten til Mars blev anslået til $ 2 millioner, hvilket betyder, at fremtidige Mars -kolonister ikke vil være i stand til at tage byggematerialer med sig og bliver nødt til at bruge de ressourcer, de kan få på stedet til at bygge.

Læs mere

Påvisning af stenprøver indsamlet af

Dette er kendt som In-Situ Resource Use (eller ISRU) og fokuserer normalt på brugen af ​​blød sten, marsjord (kendt som regolith) og sparsomme vandaflejringer. Der er dog en overset ressource, der også vil være tilgængelig på enhver bemandet mission til den røde planet: besætningsmedlemmerne selv.

I en artikel offentliggjort i Materials Today Bio viste forskerne, at et almindeligt protein i blodplasma, humant serumalbumin, kan aktivere som bindemiddel for at efterligne måne eller Mars-støv for at producere et betonlignende stof.

Det resulterende nye materiale, kaldet AstroCrete, havde en trykstyrke på 25 MPa (international kraftenhed pr. Arealenhed), nogenlunde samme trykstyrke på 20-32 MPa som almindelig beton.

Forskere har imidlertid fundet ud af, at inkorporering af urinstof, et biologisk affald, der produceres af kroppen og udskilles gennem urin, sved og tårer, kan øge trykstyrken med mere end 300%, da de bedst effektive materialer har en trykstyrke på cirka 40 MPa, meget stærkere end beton. normalt.

Dr. Ald Roberts fra University of Manchester, der arbejdede på projektet, sagde, at den nye teknologi har betydelige fordele i forhold til mange andre konstruktionsteknologier, der foreslås på Månen og Mars.

Læs mere

Optagelse af de bedste fotos endnu af en mærkelig formet asteroide

“Forskere forsøger at udvikle levedygtige teknologier til at producere betonlignende materialer på Mars, men vi har aldrig stoppet med at tro, at svaret kan være inde i os hele tiden.”

Forskere anslår, at mere end 500 kg kraftfuld AstroCrete kunne produceres i løbet af en toårig mission til overfladen af ​​Mars af et besætning på seks astronauter.

Historisk set har animalsk blod været brugt som bindemiddel til mørtel. “Det er spændende, at en af ​​de store udfordringer i rumalderen har fundet sin løsning baseret på inspiration fra middelalderens teknologi,” sagde Dr. Roberts.

Kilde: phys.org

Kilder link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *