En ny bog afslører CIAs brug af den berømte jazzpianist Louis Armstrong og hans band til at udføre nogle af de mest kontroversielle spionageoperationer i Afrikas historie under den kolde krig.

Den berømte musiker Louis Armstrong vidste ikke, at han blev brugt som en “trojansk hest” af den amerikanske efterretningstjeneste til at udføre spionagemissioner i Afrika under den kolde krig, dette meddeler University of London -forsker Susan Williams i sin bemærkelsesværdige bog ” White Malice “, der sporer efterretningsagenturets aktiviteter i Central- og Vestafrika i 50’erne og tresserne i forrige århundrede og afslører det lange og chokerende omfang af disse aktiviteter.

En aften inkluderet i Armstrongs rundvisning i Congo i 1960 sad han og hans kone og en diplomat fra den amerikanske ambassade på en restaurant i den dengang nyligt uafhængige hovedstad til middag.

Den berømte trompetist, sanger og bandleder gennemførte en rundvisning i flere måneder i Afrika, arrangeret af det amerikanske udenrigsministerium som en del af en plan for at forbedre USA’s image i de lande, der lige havde befriet sig for kolonialisme, især Congo.

Men hvad Armstrong ikke vidste var, at hans vært den nat ikke var den amerikanske ambassades politiske attaché, som han havde fortalt ham, men snarere Larry Devlin, chefen for amerikansk efterretningstjeneste i Congo. De mest kontroversielle operationer i hele den kolde krigs historie.

“Det er hjerteskærende sandt,” siger forfatter og forsker Susan Williams. “Armstrong blev hentet ind for at forfølge en interesse, der er helt i modstrid med hans følelse af rigtigt eller forkert,” fortalte hunDen britiske avis “The Guardian”.

Williams var i stand til at indsamle dokumenter fra FN’s arkiver, som afslørede, at den amerikanske efterretningstjeneste brugte Armstrong -koret som et cover, der giver det adgang til den strategiske og rige provins Katanga.

Provinsen Katanga repræsenterede et vigtigt mål for amerikansk efterretningstjeneste i Congo, fra sin søgen efter at kommunikere med højtstående embedsmænd der, til infrastrukturen rig på vitale mineraler. USA havde øjne på 1.500 tons uran og et stort potentiale for at købe mere .

Alle disse mål fik Devlin og andre officerer og samarbejdspartnere med ham til at rejse med Armstrong og hans berømte band for at udnytte indflydelsen fra den berømte musiker til at nå deres mål, og blandt de mål, som Armstrong ikke vidste, planlagde at myrde de første demokratisk valgt til Congos premierminister, Patrice Lumumba, af frygt for USA om hans position “Neutral” under den kolde krig.

To måneder efter Armstrongs koncertturné blev Lumumba allerede dræbt af embedsmænd fra udbryderprovinsen og styrker, der var loyale over for Belgien, og Mobutu tiltrådte, som strammede grebet om Congo og samtidig var en “loyal agent i USA.”

Devlin indrømmede senere, at hele operationen blev udført under tilsyn af amerikansk efterretningstjeneste, og en kongresundersøgelse slog fast, at “Mobutus kup helt blev styret og støttet af amerikansk efterretningstjeneste.”

CIA begyndte at udvikle et netværk af agenter, hyrede assistenter, samarbejdspartnere og agenter i Afrika kort efter dets oprettelse i 1947, baseret på arbejde udført under anden verdenskrig, og i 1960 omfattede dette enorme netværk fagforeningsledere, forretningsmænd, kultur- og uddannelsesorganisationer , virksomheder og endda virksomheder. luftfart, vel vidende at efterretningsagenturet var impliceret i nogle af de vigtigste begivenheder i kontinentets postkoloniale historie.

I 1962 kan “rådgivning” fra en CIA -spion til embedsmænd i Sydafrikas undertrykkende apartheidregime have ført til, at Nelson Mandela blev anholdt og fængslet i 27 år, mens agenturet også fik skylden for at have fortrængt Ghanas første præsident, Kwame Nkrumah. 1966.

Tragedien er, at Nkrumah, Lumumba og en række andre afrikanske ledere i bogen ikke var anti-amerikanske. De ville have venskabelige forbindelser med USA, men fordi de heller ikke havde været anti-sovjetiske, betragtede Washington dem som fjender.

Armstrong vidste ikke noget om alt dette, men han kan have haft tvivl, da han udtrykte blandede følelser om sin deltagelse i aktiviteter, der fremmede USA på kontinentet.

“Selvom jeg repræsenterer den amerikanske regering, repræsenterer denne regering ikke nogle af de vigtige politikker, som jeg støtter og lever for,” sagde han dengang.

Kilde: britisk avis “The Guardian”

Kilder link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *